TT-Utrikes

Har Everest krympt? Snart kommer svaret

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Har Mount Everest stukats av jordskalv? Och hur mäter man världens högsta berg egentligen? Det söker nu Nepal svaret på när landet ska göra sin första egna beräkning av hur högt det är.(TT)

– Vi utvecklar nu en metodik för mätningarna, som kommer att diskuteras med internationella experter, och deras råd kommer att tas in så att vårt arbete når upp till global standard och blir internationellt accepterat, säger Ganesh Prasad Bhatta, generaldirektör på Nepals lantmäteri.

Sedan ska höjden fastställas vid en expedition nästa år.

Nepal, där Mount Everest tillsammans med hälften av världens 14 högsta berg ligger, har aldrig mätt berget och använder höjden 8 848 meter. Det är en siffra som fastställdes av indiska myndigheter redan 1954, och innefattar även snö och is.

National Geographic Society och Museum of Science i Boston använde 1999 satellitbaserad utrustning för att komma fram till höjden 8 850 meter.

Men bara sex år senare fastslog kinesiska forskare kom fram till att Everest är endast 8 844 meter.

Kanske är alla dessa beräkningar omkörda. En del experter tror att jordskalvet med magnituden 7,8 i området i april 2015 kan ha påverkat bergets höjd.