Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nationalskurken Pétain kan ha haft Alzheimers

Philippe Pétain, den franske krigshjälten som förrådde sitt land och regerade i samarbete med ockupationsmakten Nazityskland, led enligt en studie sannolikt av Alzheimers sjukdom. Enligt en studie led generalen Pétain av sjukdomen redan när Nazityskland ockuperade Frankrike i juni 1940.(TT)
Publicerad 22 mars 2019

Enligt en studie led generalen Pétain av sjukdomen redan när Nazityskland ockuperade Frankrike i juni 1940. Fransmannen var 84 år gammal då han utsågs till ledare för den så kallade Vichyregimen.

Geriatrikprofessor Jean-Marie Sérot, upphovsmakare till studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften La Revue de Gériatrie, säger att Pétain sannolikt hade drabbats av Alzeheimers 1940 och att det sannolikt förvärrats till ett demensstadium vid år 1942.

Annons

Alla typiska tecken

Under tiden innan han dog på en fängelseö utanför den franska kusten år 1951 visade Philippe Pétain alla typiska tecken för Alzheimers, enligt Sérot.

””

Han framhåller att det är omöjligt att ställa en diagnos utan en särskild utvärdering eller en obduktion.

Teorin om att Pétain inte var vid sina sinnens fulla bruk har florerat länge. Bland annat sade den dåvarande jordbruksministern Albert Chichery 1940 att Pétain var i gott skick "tre eller fyra timmar om dagen" och att han efter det var i stånd att signera vad man än ville.

"Lejonet vid Verdun"

Under Vichystyret (1940-44) infördes antisemitiska lagar i stil med de som införts av naziststyret i Tyskland och över 72 000 fransmän fördes till förintelseläger.

Philippe Pétain hade hyllats som en nationalhjälte och kallades "lejonet vid Verdun" efter sin insats i slaget där under första världskriget, som är ett av historiens allra blodigaste. Efter kollaborationen med Nazityskland dömdes han till döden för landsförräderi, vilket senare omvandlades till ett livstidsstraff med hänvisning till hans ålder.

Professor Jean-Marie Sérot understryker att det inte är hans uppgift att värdera om Pétain bör hållas ansvarig för sina handlingar:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons