TT-Utrikes

Demokraterna vann i New Jersey och Virginia

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Demokraterna tar hem segern i guvernörsvalen i de viktiga delstaterna Virginia och New Jersey i USA. Valresultatet anses vara ett hårt slag mot president Donald Trumps parti Republikanerna.(TT)

I New Jersey blir det Phil Murphy, som tidigare varit USA-ambassadör i Tyskland samt arbetat för investeringsbanken Goldman Sachs, som tar över efter den nu impopuläre republikanske guvernören och Trumprådgivaren Chris Christie. Murphy besegrade Christies viceguvernör Kim Guadagno enkelt.

I Virginia, som gränsar till huvudstaden Washington DC, blir det fortsatt demokratiskt styre. Den tidigare partitoppen och avgående guvernören Terry McAuliffes viceguvernör Ralph Northam vann över Ed Gillespie, republikanske lobbyist och tidigare rådgivare till president George W Bush.

Stöd från Obama

Tisdagens lokalval i USA har beskrivits som en fingervisning inför nästa års mellanårsval till kongressen. Bedömare var nyfikna på hur mer traditionella republikanska kandidater stod sig bland Trumpanhängare samt om entusiasmen återkommit inom Demokraterna efter fjolårets nederlag i presidentvalet. Utöver de två guvernörsvalen hölls flera borgmästarval och lokala omröstningar.

Både Northam och Murphy har under sina valrörelser fått kampanjstöd från expresident Barack Obama. När resultaten stod klara skickade Demokraternas ordförande Tom Perez ut ett uttalande där det hette att väljarna "avvisat en Trump-Pence-dagordning som skulle ta bort sjukvård för miljoner, sänka skatterna för miljonärer och företag på bekostnad av medelklassen och elda på trångsynthet och öka klyftorna i en tid när vårt land behöver enighet".

– Demokratiska partiet är tillbaka mina vänner, jublade en lycklige Perez enligt tidningen USA Today på Northams valvaka.

Segraren själv var något mer återhållsam.

"I kväll visade vi att vi är starkare när vi värdesätter och kämpar för varandra", twittrade Northam.

Vände ryggen

Valrörelsen i Virginia var dock smutsig. En demokratisk grupp publicerade en film där Gillespie kopplades till Trump, sydstatsflaggan (som vissa ser som en symbol för rasism) och jakt på minoritetsbarn. Och Gillespie har de senaste veckorna anklagat Northam för att inte lyckas få bukt med gängvåldet och för att göra det lättare för sexförbrytare att köpa vapen.

Trump har stöttat Gillespie, som svängt mot den politiska högern i och med valrörelsen, men inte deltagit i kampanjen. Efter indikationer om valresultatet vände Trump partikamraten ryggen via Twitter.

"Ed Gillespie jobbade hårt men har inte anammat mig eller det jag står för. Med en ekonomi som visar på rekordsiffror kommer vi att fortsätta vinna, till och med större än förut!", skrev presidenten.