TT-Utrikes

Mer än 40 döda i skogsbränder

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Minst 41 människor har omkommit sedan i söndags i de skogsbränder som rasar i norra och centrala Portugal. Tre personer har dessutom omkommit i bränderna i Spanien som har fått extra fart av stormen Ophelias vindar. Bland de 41 dödsfallen i Portugal fanns ett spädbarn.(TT)

Bland de 41 dödsfallen i Portugal fanns ett spädbarn. Över 70 människor har skadats och av dessa har minst 16 kritiska skador.

– Det finns fortfarande platser dit räddningspersonal inte har kunnat nå, sade den portugisiska räddningstjänstens talesperson Patricia Gaspar tidigare på tisdagen.

"Grundläggande reformer

De 524 registrerade bränderna i Portugal är de största sedan 2006 och har orsakats av ovanligt höga temperaturer för årstiden och torka.

Portugals regering har bett flera EU-länder och Marocko om hjälp i brandbekämpningen, men hittills är det bara Italien som har skickat flygplan som kan släppa stora mängder vatten över bränderna.

Portugals premiärminister António Costa säger att han vill förebygga nya tragedier genom att genomföra "grundläggande reformer" inom skogsförvaltning och brandbekämpning.

– Efter det här året bör inget fortsatta som det har varit tidigare, säger han.

Regn väntas

Både i Portugal och i den spanska regionen Galicien sjönk temperaturerna på måndagen och enligt prognoserna väntas regn på tisdagen. Under måndagskvällen kämpade runt 3 600 brandmän fortfarande mot runt 30 stora bränder i Portugal.

I Spanien har galiciska myndigheter utlyst tre dagars regionalsorg. Där rasar 15 bränder fortfarande, och utgör en risk för både människor och hus.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy lägger skulden för de flesta av de dödliga skogsbränderna på mordbrännare.

– Det vi upplever här händer inte av en slump, det här var medvetet, säger han efter att ha deltagit i en tyst minut för offren i staden Pazos de Borbén.