TT-Utrikes

Skolskytten i domstol - anklagas för 17 mord

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den misstänkte skolskytten Nikolas Cruz har framträtt inför en domstol i Florida, där han nekas möjlighet till borgen. Han misstänks för 17 fall av överlagt mord. Det har också framkommit att Cruz var medlem i en extrem vit-maktgrupp.(TT)

– Du anklagas för några mycket allvarliga brott, sade domaren Kim Theresa Mollica under förhandlingen, enligt tv-kanalen CNN som direktrapporterade från domstolen.

Gordon Weeks, som försvarar 19-åringen, förklarade under förhandlingen att det är en djupt störd ung man, som kämpat mot psykisk ohälsa hela livet. Weeks sade också att Cruz är chockad och har uttryckt sorg över de studenter som dödats. Enligt Weeks övervakas hans klient så att han inte ska skada sig själv.

Tidigare under dagen blev det känt att 19-åringen var medlem i högerextrema Republic of Florida, enligt en talesperson för vit makt-rörelsen.

Tips till polisen

Jordan Jereb från Republic of Florida säger till nyhetsbyrån AP att Cruz agerade ensam och får ta allt ansvar själv.

Jereb berättar vidare att Cruz ska ha deltagit i den högerextrema nationalistmilisens träningar i Tallahassee. Målet med Republic of Florida är att göra Florida till en självständig vit etnisk stat, enligt AP.

Cruz dödade 17 personer och skadade minst 14 och hela USA har "ett tungt hjärta", sade president Donald Trump i ett tal till nationen.

– Vi är här för er och för att göra det vi kan för att lindra er smärta. Ert lidande är även vår börda.

Trump nämnde inte den känsliga frågan om vapenkontroll, men lovar att ta itu med problemet om psykisk ohälsa. Enligt anhöriga till Cruz ska han ha varit deprimerad sedan hans mor avled i november.

Presidenten lovar också att sätta frågan om säkerhet i skolor högt på dagordningen:

– Inget barn och ingen lärare ska behöva vara i fara i sin skola.

"Galen i vapen"

Cruz var tidigare elev på skolan och hade stängts av på grund av sitt aggressiva beteende. En utstött person utan vänner, som är "galen i vapen". Så beskriver en elev honom i en intervju med Reuters.

En lärare på skolan berättar för tidningen Miami Herald att Cruz hade förbjudits att komma till skolområdet om han bar ryggsäck.

Skolan hade inte mottagit något hot om att skjutningen skulle ske enligt Robert Runcie, skolchef i området. Men den federala polisen FBI fick under förra året ett tips om att en person vid namn Nikolas Cruz i en kommentar på Youtube hotat med att genomföra en skolskjutning. FBI-agenten Robert Lasky säger enligt Reuters att tipset undersöktes men att polisen inte lyckades identifiera den som gjort inlägget.

Lugnt gripande

Skoldagen var nästan slut på gymnasiet i Parkland, sju mil norr om Miami i delstaten Florida, när brandlarmet gick. Samtidigt började skjutandet, och eleverna stängde in sig i klassrummen eller sprang i panik ut från skolan. Skytten gick från klassrum till klassrum, berättar en elev för ABC News.

Skytten använde ett halvautomatiskt vapen och bar enligt polisen på många magasin med ammunition.

Cruz ska ha tagit sig ut från skolan tillsammans med de flyende eleverna, men greps ungefär en timme efter skjutningen. Han överlämnade sig lugnt och stilla till polisen. Då hade han dödat 17 människor. Tolv personer hittades döda inne på skolan, två strax utanför och en till på gatan. Två personer avled på sjukhus av sina skador.

Tillståndet för ytterligare minst tre av de skadade är kritiskt, säger läkare på torsdagen.

Halv stång

Skjutningen är den 18:e i skolor i USA bara i år, uppger Everytown for gun safety, en organisation som arbetar för hårdare kontroll av skjutvapen. Siffran inkluderar även självmord och händelser där ingen skadats.

Massmordet sätter ännu en gång vapenfrågan i fokus i USA, där omkring 33 000 människor dödas med skjutvapen varje år.

Trump har beordrat att regeringsbyggnader, militäranläggningar och amerikanska ambassader i utlandet ska flagga på halv stång för att hedra offren för dådet.