TT-Utrikes

Konflikten i Libanon har blivit världspolitik

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Det är oklart om Libanons avgångne premiärminister Saad al-Hariri är i husarrest i Saudiarabien eller inte. Förutom invändningar från Libanon börjar nu konflikten omvandlas till storpolitik i världen.(TT)

Saad al-Hariri meddelade sin avgång under mystiska omständigheter vid ett besök i Saudiarabien i lördags. Han anklagade Iran och den shiamuslimska libanesiska Hizbollahrörelsen för att så split mellan arabnationerna och sade att han lämnade sin post eftersom han fruktar att bli mördad. Regeringskällor i Libanon anklagar Riyad för att hålla Saad al-Hariri fängslad, men det förnekas av Saudiarabien.

Skeendet är en del i den större konflikten mellan shia- och sunnimuslimska makter i regionen - där huvudaktörerna är Iran och Saudiarabien.

Spänningen har ökat med anledning av ministeravhoppet. Saudiarabien och flera andra länder i området har beordrat sina medborgare att lämna Libanon omedelbart. FN-chefen António Guterres är bekymrad:

– Det är väsentligt att ingen ny konflikt utbryter i regionen. Det kan få förödande konsekvenser.

"Ingen legitim plats"

USA:s utrikesminister Rex Tillerson varnar andra länder och grupper för att lägga sig i Libanons inre angelägenheter för att vinna mark i de större regionala konflikterna.

"Det finns ingen legitim plats eller roll i Libanon för några utländska makter, miliser eller väpnade element andra än den libanesiska statens legitima säkerhetsstyrkor", säger Tillerson enligt ett uttalande.

Frankrikes president Emmanuel Macron flög på torsdagen från Förenade arabemiraten för sitt första möte med Saudiarabiens mäktige kronprins Muhammad bin Salman. Enligt ett uttalande från Macron handlade deras samtal främst om regionala frågor för att säkerställa att stabiliteten bevaras i regionen.

Hizbollah: Har förklarat krig

Libanons president Micheal Aoun säger att han inte accepterar al-Hariris avgång förrän han får ansökan personligen och en förklaring. I ett möte med den saudiske diplomaten Walid al-Bukha på fredagen sade sig Aoun vara bekymrad över rapporterna om omständigheterna kring al-Hariri. Han sade även att den avhoppade ministern måste återvända till Libanon.

Hassan Nasrallah, ledare för Hizbollahrörelsen, säger i ett tv-sänt tal att al-Hariri med tvång hålls kvar i Saudiarabien, som enligt Nasrallah blandar sig i libanesiskt politik och förklarat krig mot både Libanon och Hizbollah.

Samtidigt säger Nasrallah att den libanesiska regeringen fortfarande är legitim och inte har avgått. Dessutom, säger Hizbollahledaren, har Saudiarabien bett Israel att slå till militärt mot Libanon.

Libanons stormufti Sheikh Abdul Latif Derian - högste religiöse ledare för landets sunnimuslimer - manar till lugn och nationell enighet med anledning av premiärministers avhopp, rapporterar Al-Jadeed TV. Han beskriver relationerna till Saudiarabien som broderliga och historiska.