TT-Utrikes

Vill ha ett nytt Iranavtal "på solid grund"

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA:s president Donald Trump och Frankrikes dito Emmanuel Macron är överens om att försöka ta fram ett nytt kärnavtal med Iran. Trump har länge avfärdat det nuvarande avtalet och på en gemensam presskonferens med Macron kallar han det "sinnessjukt" och "idiotiskt".(TT)

– Jag kan säga att vi har haft väldigt uppriktiga diskussioner om detta, bara vi två, sade Emmanuel Macron vid pressmötet i Vita huset på tisdagen.

Frågan om Iranavtalet hänger över den franske presidentens pågående besök i USA och trycket från andra EU-länder är hårt på Macron att övertala Trump att inte låta USA lämna avtalet. Den 12 maj är det deadline och Trump ska ge besked om USA hoppar av eller ej.

– Det är ett avtal som bygger på svaga grunder. Det är ett dåligt avtal, det har en dålig struktur. Det faller samman. Vi får se vad som vad som händer den 12:e, sade den amerikanske presidenten.

Konflikter i Mellanöstern

Macron poängterade att just nu vill han arbeta "med ett nytt avtal för Iran" där kärnenergifrågan kan vara en del.

Trump sade inte emot. Han slog fast att ett nytt avtal måste bygga på "solid grund" - och sätta gränser för iranskt inflytande i Mellanöstern.

Avtalet innebär i korthet att Iran slipper undan sanktioner i gengäld mot att landet reglerar sin utveckling av kärnenergiteknik, framför allt program som skulle kunna användas för att utveckla kärnvapen.

– Jag tror att vi kommer att ha en bra chans att ingå ett mycket större avtal, sade Trump.

De två presidenterna var också överens om att Irans inblandning i olika konflikter i Mellanöstern måste hanteras inom ramen för ett nytt avtal. Framför allt nämnde de kriget i Syrien, men också Jemen och Irak. Iran ska inte få fri tillgång till Medelhavet, som Trump uttryckte det.

Hotfull mot Iran

Emmanuel Macron pekade ut tre nödvändiga tillägg: Regleringar för Irans robotprogram, landets inflytande i Mellanöstern i stort, samt ett svar på frågan vad som händer efter 2025. Enligt det nuvarande avtalet tillåts Iran då starta upp delar av sitt kärnprogram.

När Donald Trump tidigare har sagt att han anser att avtalet är undermåligt och att han vill att USA lämnar det har Iran svarat att de i så fall kommer att trappa upp sin kärnaktivitet ordentligt.

– De kommer inte att starta upp någonting, sade Trump vid presskonferensen.

– Om Iran hotar oss på något sätt så kommer de att betala ett pris som få länder någonsin har betalat.

Bankett i Vita huset

President Emmanuel Macron och hans hustru Brigitte anlände till Washington i måndags och på tisdagskvällen hålls en statsbankett i Vita huset.

Det är god stämning mellan Trump och Macron, vilket inte minst markeras av att kvällens statsbankett är den första under Trumps presidenttid. I USA poängteras att det är första gången på över 100 år som en president väntar över ett år med att hålla sin första bankett av det slaget.

Under onsdagen ska Macron tala i kongressen, ett framträdande med historiska vingslag. Samma datum 1960 höll Frankrikes dåvarande ledare Charles de Gaulle motsvarande tal för USA:s kongress, där han förespråkade bland annat kärnvapennedrustning.