TT-Utrikes

Libanesisk minister: Ny regering till jul

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En ny libanesisk nationell enhetsregering kommer troligen kunna bildas till jul, uppger finansministern Ali Hassan Khalil. Enligt honom kommer den nya regeringen att "öppna vägen" för att lösa Libanons svåra ekonomiska problem. Det har gått över sju månader sedan valet i Libanon.(TT)

En ny libanesisk nationell enhetsregering kommer troligen kunna bildas till jul, uppger finansministern Ali Hassan Khalil. Enligt honom kommer den nya regeringen att "öppna vägen" för att lösa Libanons svåra ekonomiska problem.

Det har gått över sju månader sedan valet i Libanon. Landets komplicerade politiska system är uppbyggt på maktdelning efter religionstillhörighet, där presidenten är maronit (kristen), premiärministern sunnimuslim och talmannen shiamuslim.

En av stötestenarna i förhandlingarna är den Iranstödda shiarörelsen Hizbollahs anspråk på en ministerpost till någon av gruppens allierade sunnitiska parlamentsledamöter, vilket premiärminister Saad al-Hariri, även han sunnimuslim, har motsatt sig.

Nu verkar en kompromiss vara nära. De Hizbollahallierade ledamöterna väntas föreslå en ministerkandidat som de tycker är acceptabel, men själva avstå från att ta en plats. Saad al-Hariri måste i sin tur erkänna ledamöterna som en sunnimuslimsk grupp fristående från hans eget parti.