Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bakslag i Bryssel - brexitmöte läggs på is

Storbritanniens premiärminister Theresa May hade inget nytt att komma med när hon mötte övriga EU-ledare om brexit. Det är stopp i förhandlingarna. Det blir inget avgörande brexittoppmöte i november - om inte EU:s chefsförhandlare Michel Barnier kan rapportera om "avgörande framsteg".(TT)
Publicerad 17 oktober 2018

Sedan brexitdelen av veckans toppmöte i Bryssel avslutats vid 22.30-tiden uppgav en EU-källa för nyhetsbyrån Reuters att stats- och regeringscheferna som väntat inte kunnat konstatera några goda nyheter om förhandlingarna.

Statsminister Stefan Löfven talade om stopp i förhandlingarna. Planen att hålla ett avgörande brexittoppmöte den 17-18 november stryks av EU-ledarna, tills vidare.

Annons

Man är redo att mötas igen, "om och när EU:s chefsförhandlare rapporterar om avgörande framsteg", meddelar en EU-källa.

””

"Vill ha ett avtal"

Beskedet kom sedan Storbritanniens premiärminister Theresa May talat till sina kollegor och ändå försökt hålla god min, trots trögheten i förhandlingarna.

””

Hennes egen insats där blev dock kort. Efter att ha gett sin syn på saken till de 27 kvarstannande EU-ländernas ledare hade May gjort sitt, varpå de övriga lämnades ensamma att äta middag och grubbla över vägen vidare.

Inget nytt?

Och det som de fick höra var inga nyheter.

””

Han säger att EU 27 håller ihop och har fullt förtroende för EU:s förhandlare.

””

Förhoppningarna var låga redan från början. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier konstaterar att man trots hårt förhandlande "inte är där än".

Men det är inte läge att ge upp.

””

Varning för "no deal"

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) varnade i riksdagens EU-nämnd inför mötet att det finns en klar risk för att förhandlingarna slutar utan färdigt avtal. Därför pågår nu förberedelser för hur både EU och Sverige då ska agera.

Vad EU ska kunna erbjuda för att nå ett genombrott i förhandlingarna har Löfven samtidigt svårt att svara på.

””

Tvist om Nordirland

Även om Storbritanniens utträdesavtal uppges vara klart till över 90 procent står allt just nu och hänger på hur gränsen fortsatt ska kunna hållas öppen och fri mellan det brittiska Nordirland och EU-landet Irland. Frågan är central för den nordirländska fredsöverenskommelsen från 1998, men också av största vikt för både Irlands och Nordirlands ekonomier.

Nordirlands Londontrogna unionister vill dock absolut inte se någon lösning som innebär att någon form av gräns införs mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

Samtidigt trycker republiken Irland hårt på behovet av att hålla gränsen öppen, i enlighet med den nödlösning - som parterna egentligen redan har enats om - där Nordirland kan komma att hållas kvar inom EU:s tullunion och inre marknad för att inte riskera fredsprocessen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons