TT-Utrikes

Många flyktingar av kurdisk-irakisk konflikt

TT-Utrikes Artikeln publicerades

I en utsträckt hand till Bagdad föreslår det kurdiska självstyret i norra Irak en gemensam kurdisk-irakisk insats vid en av gränsövergångarna mot Turkiet. Samtidigt kommer siffror på att över 180 000 civila tvingats på flykt av konflikten mellan kurderna och den irakiska regeringen.(TT)

Gränsinsatsen, som skulle ske tillsammans med observatörer från den USA-ledda alliansen mot IS, är en utsträckt hand till Bagdad, enligt det kurdiska styret i Erbil.

I mitten av oktober inledde irakiska regeringsstyrkor en offensiv för att inta områden som både Bagdad och det kurdiska styret gör anspråk på, däribland Kirkuk. Premiärminister Haider al-Abadi meddelade i fredags att den insatsen nu pausas, bland annat sedan kurdiska peshmergastyrkor dragit sig tillbaka från flera av de omstridda områdena.

Bakgrunden är en omröstning om självständighet för irakiska Kurdistan i slutet av september, som upprört regeringen i Bagdad.

Över 180 000 civila, de flesta kurder, har enligt FN tvingats på flykt på grund av konflikten.

"Den 2 november är över 183 000 undanträngda i de omtvistade områdena, varav 79 000 från staden Kirkuk", skriver FN:s humanitära koordinator i Irak.