Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tonen skärps efter Saudiarabiens medgivande

Såväl amerikanska senatorer som Tyskland och Frankrike vill sätta hård press på Saudiarabien efter medgivandet att journalisten Jamal Khashoggi dödats på det saudiska konsulatet i Istanbul. Flera krav höjs nu på att de ansvariga ska ställas till svars.(TT)
Publicerad 20 oktober 2018

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och utrikesminister Heiko Maas förväntar sig klarhet i på vad som verkligen hände Khashoggi.

"De ansvariga måste stå till svars för sina handlingar", skrev de i ett gemensamt uttalande på lördagen.

Annons

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian konstaterade att många frågetecken kvarstår.

"Det kräver en omfattande och omsorgsfull utredning för att ta reda på exakt vilka som bar ansvaret och säkerställa att de som är skyldiga till mordet på Mr Jamal Khashoggi står till svars för sina handlingar", skrev Le Drian i ett uttalande efter det att Saudiarabien bröt tystnaden enligt nyhetsbyrån AFP.

Försiktig Trump

Men USA:s president Donald Trump uttryckte sig mer försiktigt.

””

Han beskrev Saudiarabiens påståenden om att Jamal Khashoggi dödats i ett slagsmål på konsulatet för trovärdiga och ett bra första steg i utredningen om vad som egentligen hände den saudiske journalisten.

Saudiarabien var det första landet Trump besökte som president, bland annat för att få till stånd en stor vapenaffär. Han vidhöll att kongressen ska få vara med och besluta om en eventuell bestraffning av Saudiarabien - men tillade att han inte vill skrota vapenförsäljningen, även om den saudiska regimen skulle ligga bakom Jamal Khashoggis död.

””

Presidenten meddelade också att han ska tala med den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman om saken.

Bodde i USA

Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post, och var en frän kritiker av just Mohammed bin Salman.

I ett uttalande från Vita huset står det att USA beklagar nyheten om Khashoggis död samt att man fortsatt kommer att följa utredningarna och förespråka att rättvisa skipas när tiden är inne.

Annons

Den tidigare saudiskvänlige amerikanska senatorn Lindsey Graham (republikan), som efter Khashoggis försvinnande har riktat skarp kritik mot Saudiarabien, tror däremot inte på den saudiska förklaringen.

"Att säga att jag är skeptisk till det nya saudiska narrativet om Mr Khashoggi är en underdrift", twittrar han. "Det är svårt att finna den senaste 'förklaringen' trovärdig."

Den republikanske senatorn Rand Paul går ännu hårdare fram.

"Vi borde också omedelbart avbryta all vapenförsäljning, allt stöd och samarbete. Ett högt pris måste betalas för Saudiarabiens handlingar", skriver han på Twitter.

"Rätt att döda"

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF) vill också att det internationella samfundet sätter hård press på Saudiarabien.

"Alla försök att få bort pressen på Saudiarabien och acceptera en kompromisslinje skulle leda till att man ger en 'rätt att döda' till ett kungadöme som fängslar, piskar, kidnappar och till och med dödar journalister", skriver RSF:s generalsekretare Christophe Deloire på Twitter.

FN:s generalsekreterare António Guterres säger sig enligt en talesperson vara djupt bekymrad över medgivandet från Saudiarabien. Han kräver liksom Frankrike och Tyskland en snabb, grundlig och transparent utredning av Khashoggis död och att ansvariga ställs till svars.

Samtidigt får Saudiarabien stöd från bland andra Förenade Arabemiraten, Bahrain och Egypten, som hyllar saudiernas åtgärder efter dödsfallet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons