TT-Utrikes

Korruption i ljuset efter skalv

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Det dödliga skalvet i Mexiko blottlägger misstankar om korruption. Nya hus föll samman, vilket väcker tvivel om att tillsynen av byggprocessen inte gått rätt till. Myndigheterna arbetar fortfarande med att rensa upp efter det kraftiga skalvet den 19 september.(TT)

Myndigheterna arbetar fortfarande med att rensa upp efter det kraftiga skalvet den 19 september. Samtidigt rasar debatten om att bristfälligt byggda hus bidrog till att förstörelsen blev så stor.

Ledningen för den skola i Mexico City där 19 barn miste livet har fått kritik i lokala medier. Bland annat rektorn anklagas för att ha struntat i misstankar om problem i byggnadens konstruktion.

Men skolan är inte det enda raserade huset som det kan ha fuskats med. Av de 1 800 byggnader som skadades svårt var minst sju helt nya. De borde ha byggts enligt nya regler för att jordbävningssäkra hus.

"Mellan fingrarna"

– Tusentals människor står utan hem för att någon inte gjort en korrekt tillsyn av bygget eller accepterade pengar för att se mellan fingrarna, säger Max Kaiser, chef för anti-korruptionsenheten vid ett privat ekonomiskt institut.

Korruption kan vara svårupptäckt, men åsynen av moderna byggnader som faller som korthus blottlägger problemen, säger Mariana Campos från en organisation som bland annat arbetar mot korruption. Som exempel tar hon den sju våningar höga byggnaden i den trendiga stadsdelen Roma i Mexico City som föll ihop och där upp till 60 människor omkom.

– Det såg inte ut som en byggnad som skulle kollapsa nästa dag. Den var vacker och välskött. Men defekterna syntes inte. Det är så korruption fungerar, säger Campos.

Stora bidrag

Risken finns att räddningsarbetet och återuppbyggnaden föder ännu mer korruption. Det florerar redan anklagelser mot guvernören i den hårt drabbade delstaten Morelos om att han ska ha samlat på sig mat som delats ut som nödhjälp, och gett till sina egna anhängare.

Jordbävningen orsakade skador för motsvarande omkring 18 miljarder kronor, enligt den mexikanska regeringen. President Enrique Peña Nieto har utlovat stora bidrag från en katastroffond och lån med låga räntor för återuppbyggnaden. Oberoende organisationer har krävt att alla pengar ska redovisas noggrant.