Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kongress stärker ung diktators makt

När den förra partikongressen hölls var Kim Jong-Un inte ens född. I helgen samlar den unge nordkoreanska diktatorn landets elit till den första kongressen på nästan 40 år. Syftet är att befästa hans position som det slutna landets oomtvistade ledare.(TT)
Publicerad 5 maj 2016

Nordkoreanska medier har hyllat Kim Jong-Un som "den stora solen av det 21:a århundradet" och kongressen har föregåtts av en 70 dagar lång "lojalitetskampanj". Nordkoreanska avhoppare i Sydkorea har rapporterat om skärpt säkerhet runt huvudstaden och hårda straff för dem som begår brott inför partikongressen. Även personer som ifrågasatt hans ledarskap har drabbats hårt.

Avrättningar

””
Annons

Efter flera rapporter om makthavare som fallit i onåd och avrättats - varav Kim Jong-Uns politiske mentor och ingifte farbror Jang Song-Thaek är den enda som bekräftats officiellt - ses kongressen som ett sätt att demonstrera att det är den 33-årige diktatorn som nu har kontrollen över landet.

Men kongressen kan också ge signaler till omvärlden om var Nordkorea står i dag.

””

Han arbetar som gästforskare på Koreainstitutet vid Johns Hopkins-universitet i USA och skriver regelbundet på den ansedda analyssajten 38 North.

Kärnvapenspekulationer

Inför kongressen har det mesta handlat om Nordkoreas strävan att bli en kärnvapenmakt. I januari genomförde landet sin fjärde kärnvapenprovsprängning och sedan dess har ett antal provskjutningar med olika robotar genomförts. Flera av uppskjutningarna har dock misslyckats, vilket skapat oro för en femte provsprängning inför partikongressen.

De mest positiva bedömarna menar att den senaste tidens stegrande provokationer borgar för ett skifte, från kärnvapen till ökade satsningar på ekonomisk utveckling. Men det tror inte Michael Madden.

””

"Som julafton"

Enligt Madden har Nordkoreas aggressiva beteende snarare med den inrikespolitiska situationen i USA och Sydkorea att göra. USA går presidentval i höst och knappt ett år senare är det Sydkoreas tur att välja ledare.

””

För honom och andra som följer utvecklingen i landet innebär partikongressen en unik inblick i den slutna diktaturen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons