TT-Utrikes

Klart för Köpenhamns snabbspårväg

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Efter flera års diskussion verkar allt nu klart för bygget av en snabbspårväg i Köpenhamn. Danska staten, huvudstadsregionen och elva kommuner har slutit avtal om bygget. Spårvägen ska gå runt om den danska huvudstaden, från Lyngby i norr till Ishøj i söder.(TT)

Efter flera års diskussion verkar allt nu klart för bygget av en snabbspårväg i Köpenhamn. Danska staten, huvudstadsregionen och elva kommuner har slutit avtal om bygget.

Spårvägen ska gå runt om den danska huvudstaden, från Lyngby i norr till Ishøj i söder. Den förväntas stå klar 2024 och ska få 29 stationer längs den 28 kilometer långa rutten.

Staten står för 40 procent av finansieringen, Region Hovedstaden 26 procent och kommunerna 34 procent. Staten kommer inte att stå med som ägare i spårvägsbolaget och inte bidra till kostnaderna för drift och underhåll.

– Bara förväntningar om att spårvägen kommer har lett till att en riktigt stor stadsutveckling påbörjats längs rutten. Det betyder ett efterlängtat lyft för flera områden, säger Trine Græse, vice ordförande i spårvägsbolaget.