Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

MSF: Minst 6 700 dödade på en månad i Burma

Minst 6 700 rohinghyer - däribland 730 barn - dödades under den första månaden efter att den burmesiska militären satte i gång sin militäroffensiv i delstaten Rakhine i slutet av augusti. Det hävdar organisationen Läkare utan gränser (MSF), som intervjuat överlevande som flytt till Bangladesh.(TT)
Publicerad 14 december 2017

Det hävdar organisationen Läkare utan gränser (MSF), som intervjuat överlevande som flytt till Bangladesh. Siffran är markant högre än de 400 dödsoffer som myndigheterna i Burma lagt fram, rapporterar BBC.

"Vad de berättade för oss var chockerande, både att så många av dem rapporterade att en familjemedlem dödats, och på det sätt de uppges ha dödats eller skadats", säger Sidney Wong, läkare och medicinsk ansvarig för MSF, i ett pressmeddelande.

Annons

MSF betonar att organisationens siffror är ett resultat av de "mest konservativa" bedömningarna.

Skjutna och ihjälbrända

Den vanligaste dödsorsaken var enligt organisationen skottskador, som stod för 69 procent av de våldsrelaterade dödsfallen. Näst vanligast var att människor bränts ihjäl, enligt kartläggningen.

"Vi hörde rapporter om hela familjer som utplånats efter att ha fångats och bränts inne i sina egna hem", säger Sidney Wong.

Sedan oroligheterna började har över 647 000 rohingyer flytt från Burma till Bangladesh. Organisationen uttrycker stark oro för situationen för de som är kvar i Rakhine.

"Än i dag fortsätter människor att fly från Myanmar (Burma) till Bangladesh och de som lyckas ta sig över gränsen rapporterar att de har utsatts för våld de senaste veckorna", säger Sidney Wong.

Reagerar starkt

FN-representanter har sagt att regeringsstyrkornas offensiv i Rakhine kan utgöra folkmord och etnisk rensning. Den burmesiska regimen förnekar att övergrepp begåtts.

Organisationen Rädda Barnen reagerar starkt på uppgifterna i MSF-rapporten.

"Det internationella samfundet måste arbeta för att stoppa våldet, ställa förövarna till svars och kräva omedelbar, fullständig och ohindrad humanitär tillgång till alla människor i behov av hjälp i Rakhinestaten", skriver Mark Pierce, Rädda Barnens chef för verksamheten i Bangladesh, i ett uttalande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons