TT-Utrikes

Toppmöte kan låsa upp i brexitsamtalen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Framstegen i brexitförhandlingarna är fortsatt inte tillräckliga för att gå vidare till nästa steg. Men kanske kan nästa veckas EU-toppmöte ändå tillåta vissa förberedelser för en framtidsdiskussion med Storbritannien.(TT)

"Europeiska rådet inbjuder rådet att tillsammans med chefsförhandlaren inleda interna förberedande diskussioner", heter det bland annat i ett preliminärt utkast till mötesuttalande från det separata toppmöte som stats- och regeringscheferna för de 27 kvarblivande EU-länderna kommer att hålla nästa fredag.

För nyhetssajten Politico, som fått ut utkastet, betonar visserligen EU-tjänstemän att ordalydelsen inte ska ses som en eftergift till Storbritannien.

Ändå är det åtminstone ett steg på väg mot det som den brittiska regeringen upprepat gång på gång under senare tid.

– Vi är redo och väl förberedda att inleda de samtalen. Vi måste tala om framtiden, sade brexitminister David Davis i torsdags efter veckans femte förhandlingsrunda i Bryssel.

Olika framsteg

I utkastet konstateras att det blir först vid toppmötet i december som EU-ledarna kommer att kunna ge klartecken för att gå vidare till nästa fas i brexitförhandlingarna och i så fall samtidigt anta riktlinjer för de diskussionerna.

De riktlinjerna väntas chefsförhandlaren Michel Barnier nu få tillstånd att börja ta fram, tillsammans med medlemsländernas EU-ministrar.

I utkastet noteras samtidigt olika grader av framsteg när det gäller EU-medborgarnas framtida rättigheter i Storbritannien och gränsfrågorna i Nordirland. Däremot har brittiska löften om att "uppfylla sina ekonomiska åtaganden" än så länge inte lett till konkreta resultat.

"Måste betala"

Det sistnämnda var också något som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker betonade i ett möte med studenter i hemlandet Luxemburg på fredagen.

– De måste betala, fastslog Juncker i Luxemburg - och kan möjligtvis räkna med klarare besked från brittiska premiärministern Theresa May vid toppmötet.

– Det kommer att sägas mer på den punkten, lovade en taleskvinna för May på fredagen, enligt Reuters.