Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jordskalv - så gör du

På många håll i världen inträffar jordskalv väldigt ofta. Även om de flesta är för svaga för att göra någon skada är det bra att vara förberedd om man är i eller ska till ett skalvtätt område. Några goda råd: - Öva.(TT)
Publicerad 21 juli 2017

Några goda råd:

- Öva. Kolla var brandsläckare, nödutgångar, återsamlingsplatser och annat akutrelaterat finns på exempelvis hotellet man bor på. Och se till att även barn vet var man ska ta vägen i en akutsituation.

Annons

- Ha en "akutväska", gärna en liten ryggsäck, packad och lättillgänglig. Den kan innehålla nödransoner av vatten och mat, första hjälpen, ficklampa eller stearinljus, sax, kniv, rep, visselpipa. Kopior av pass och andra värdehandlingar. Kontanter i små valörer.

- Kontrollera var huvudreglage för el, gas och vatten är placerade och hur man stänger av dem.

- Om man har möjlighet att justera möbleringen, gör det med sunt förnuft. Inga tunga föremål högt upp i bokhyllor, och inga rangliga möbler som kan trilla över soffor, sängar och dylikt. En bra uppgift för barnen är att kontrollera så att det går att krypa in och gömma sig under stabila möbler som bord.

- Om ett skalv väl kommer varar det bara i ungefär en minut. Men tiden man har på sig att söka skydd är ännu kortare - det handlar om sekunder. Att vara utomhus, och inte nära höga byggnader, är självklart bäst. Men rusa inte ut i panik. Undvik hissar, även trappor kan vara farliga. Om man inte hinner ut omedelbart, sök skydd i dörröppningar eller under stabila möbler. Håll avståndet till fönster och annat lättsplittrat glas.

- Om man är i bil: Stanna vid sidan av vägen, på en så öppen plats som möjligt. Lämna inte fordonet.

- Efteråt: Var beredd på efterskalv. Sådana är vanliga, men oftast lindrigare än det första, stora skalvet. Var också beredd på bränder, som i många fall ställer till större förödelse än jordbävningen i sig. Lyssna på radio. Prova om mobilnät och andra uppkopplingsmöjligheter fungerar för att kontakta nära och kära.

Källor: Sweden abroad, Svenska nationella seismiska nätet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons