TT-Utrikes

Brasilien lämnar ut exkommunist till Italien

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Brasiliens avgående president Michel Temer har undertecknat en order om att den vänsterradikala aktivisten Cesare Battisti ska utlämnas till Italien, där han är dömd för delaktighet i fyra mord på 1970-talet.(TT)

– Presidenten har undertecknat utlämningen av Cesare Battisti, säger en källa hos presidenten.

Beslutet kommer sedan en domare har beordrat att Battisti ska gripas för att möjliggöra utlämning. Den tillträdande högerpresidenten Jair Bolsonaro, som tar över den 1 januari, har lovat att se till så att Battisti utlämnas.

Italien har länge krävt att 63-åringen ska skickas tillbaka till sitt hemland. Men Brasiliens dåvarande president Luiz Inácio Lula da Silva valde att ge honom skyddsstatus varpå han 2011 släpptes ur fängelset.

Vindarna har vänt

  Det ledde till starka diplomatiska spänningar mellan Brasilien och Italien. Nu har de politiska vindarna vänt och Lula avtjänar i sin tur ett fängelsestraff på tolv år för korruption.

  Battisti rymde från ett italienskt fängelse efter att 1979 dömts för medlemskap i en revolutionär kommunistisk organisation. Han dömdes 1993 i sin frånvaro till livstids fängelse i Italien för delaktighet i fyra politiska mord.

  Nekar till morden

  Då levde Battisti redan i Frankrike, där han fått asyl och påbörjat en framgångsrik karriär som deckarförfattare. När Frankrike 2004 gick med på att utlämna honom tog han sin tillflykt till Brasilien. Hans senast kända adress är i São Paolo, men han har inte setts till sedan domaren på torsdagen utfärdade ordern om att han ska gripas.

  Battisti har erkänt att han var medlem av den revolutionära organisationen. Men han har nekat till inblandning i morden på två poliser, en slaktare och en juvelerare.

  Italiens justitieminister Alfonso Bonafede och inrikesminister Matteo Salvini skrev på Twitter på fredagen att de ser fram emot att Cesare Battisti återkommer till hemlandet där han ska få stå till svars för sina brott.