TT-Utrikes

Isolerad stam bär nyttiga bakterier

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Alla människor kryllar av bakterier - och de skyddar dig mot allehanda otyg. Men en studie visar nu att en isolerad ursprungsbefolkning bär på många fler "goda" bakterier än vad vi andra gör.(TT)

Varje människa, liksom andra varelser, bär på väldiga mängder mikroorganismer - vilka tillsammans kallas varelsens mikrobiota. Bakterierna underlättar matsmältningen och slåss mot skadliga mikroorganismer.

Forskarna tror att minskad variation av mikrobiota, bland annat på grund av överanvändning av antibiotika, bidragit till ökningen av astma, allergier, diabetes och övervikt.

En studie av det isolerade yanomamifolket i Venezuela visar att de har dubbelt så stor variation av mikroorganismer som en jämförelsegrupp i USA, och 30-40 procent större än två andra grupper, från Venezuela och Malawi. Bakterierna som finns hos yanomami, men inte de andra, kan exempelvis skydda mot njursten.

– Vår studie antyder att det förmoderna mikrobiota var sammansatt av en större variation av bakteriefunktioner jämfört med människor som påverkats av moderna företeelser, säger professor Gautam Dantas vid Washington-universitetet i Saint Louis.

Rönen publiceras i Science Advances.