TT-Utrikes

Khamenei: USA låg bakom attentatet

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Attentatsmännen bakom den blodiga attacken mot en militärparad i Iran har fått omfattande stöd av utländska regeringar. Det påstår landets högste ledare ayatolla Khamenei, som skriver att USA och dess allierade ligger bakom dådet.(TT)

Minst 29 människor, både militärer och civila som kommit för att titta, dödades när flera angripare öppnade eld vid en militärparad i staden Ahvaz i sydvästra Iran, enligt den statliga nyhetsbyrån Irna. Minst tolv av de dödade ska vara medlemmar i elitstyrkan revolutionsgardet. Dessutom skadades 50-60 människor i attacken. Flera barn finns bland de skjutna, enligt källor.

Angriparna öppnade först eld mot publiken och siktade sedan mot de officiella gästerna. Totalt fyra attentatsmän deltog i attacken och två dödades, medan ytterligare skottlossning uppstod när de två andra flydde från platsen, enligt den iranska nyhetsbyrån Isna.

Irans president Hassan Rohani har beordrat landets säkerhetsstyrkor att identifiera de skyldiga bakom attacken.

  "Svaret på minsta lilla hot mot Islamiska Republiken Iran kommer att bli tillintetgörande", står det på presidentens officiella hemsida.

  Landets högste ledare ayatolla Khamenei pekar ut USA som skyldig till attacken.

  "Det här brottet är en fortsättning på de komplotter stater i regionen, som är USA:s nickedockor, utför. Och deras mål är att skapa otrygghet i vårt kära land", skriver han på sin hemsida.

  USA och Israel

  Staden Ahvaz ligger i provinsen Khuzestan, mot gränsen till Irak, och har en stor andel arabiska invånare i ett land med persisk majoritetsbefolkning. En separatiströrelse finns i området, men attacker riktade mot regeringen och staten är relativt sällsynta i större städer.

  Den sunnimuslimska terrorgruppen IS hävdar att den ligger bakom dådet, utan att lägga fram några bevis. Det gör också den arabiska separatiströrelsen Ahvaz nationella motstånd.

  En iransk militärtalesperson, brigadgeneral Abolfazl Shekarchi, avfärdar att IS eller någon annan grupp som bekämpar Irans "islamiska system" har med saken att göra. Han hävdar i stället att angriparna tränats av två stater i regioner och att både USA och Israel finns i bakgrunden.

  – De är kopplade till Amerika och Mossad (Israels underrättelsetjänst), säger han till Irna.

  Också utrikesminister Mohammad Javad Zarif har klart för sig var ansvaret ska läggas.

  "Regionala terrorfinansiärer"

  "Terrorister som rekryterats, utbildats, beväpnats och finansierats av en utländsk regim har attackerat Ahvaz", skriver han på Twitter. "Iran håller regionala terrorfinansiärer och deras amerikanska herrar ansvariga för sådana attacker", tillägger Zarif, och utlovar ett "snabbt och bestämt" svar på dådet.

  Benämningar såsom "regionala terrorfinansiärer" brukar vanligtvis syfta på Irans fiender i regionen, Saudiarabien och Israel.

  Rysslands president Vladimir Putin beklagar dådet. Han erbjuder också utvecklat samarbete i kampen mot terrorism, enligt den ryska nyhetsbyrån Ria.

  Militärparaden i Ahvaz var en av flera som pågick runt om i Iran på lördagen till minne av kriget mot Irak på 1980-talet.