TT-Utrikes

Iran och Turkiet ska stoppa självständighet

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Iran och Turkiet klargör att de kommer att stoppa de irakiska kurderna från att bilda en självständig stat. - Vi kommer inte att acceptera ändrade gränser i regionen, säger Irans president Hassan Rohani med sin turkiske kollega Recep Tayip Erdogan intill sig.(TT)

Erdogan besöker Teheran och den autonoma kurdiska regionens framstöt i Irak för att skapa en självständig stat och skilja sig från Bagdad, bland annat genom folkomröstningen som genomfördes den 25 september, stod på dagordningen.

Och det kommer inte att bli någon kurdisk stat, säger också Erdogan:

– Vår beslutsamhet i det avseendet är klar. Vi agerar tillsammans med centralregeringen i Bagdad och vad oss anbelangar är denna folkomröstning illegal.

Irak, Iran och Turkiet har stora kurdiska minoriteter och rädslan är att självständighetsivern ska sprida sig. Iran och Turkiet har skickats truppförstärkningar till gränserna mot det kurdiska styret (KRG) i norra Irak.

– Turkiet, Iran och Irak har inget annat val än att vidta allvarliga och nödvändiga åtgärder för att skydda sina strategiska mål i regionen, säger Rohani.