TT-Utrikes

HRW: Inför vapenembargo mot Saudi

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Mängder av civila i Jemen har dödats av oproportionerligt kraftfulla och hänsynslöst genomförda flygangrepp. Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) kräver ett internationellt vapenembargo mot Saudiarabien.(TT)

– Vi måste titta på hur man över huvudtaget kan påverka Saudiarabien, och det kan ske genom vapenaffärerna, säger Belkis Wille, Jemenexpert på HRW, i en intervju med TT.

Den 26 mars i fjol inledde den saudiledda sunnimuslimska koalitionen sina flygangrepp mot de shiamuslimska Huthirebellerna i Jemen. HRW pekar på FN-uppgifter om att angreppen stått för 60 procent av de cirka 3 200 civila som dödats sedan dess. HRW har klassat 37 luftangrepp som brott mot internationella konventioner och kallar två av dem för krigsbrott, säger Wille.

Därutöver har minst 15 attacker genomförts med klustervapen, varav fyra USA-tillverkade. Dessa vapen är uttryckligen förbjudna av många länder, men inte av USA eller Saudiarabien.

"Bara fortsätta"

Belkis Wille är en 29-årig schweizisk-turkisk jurist som bott ett par år i Jemen. Hon talar snabbt och engagerat och slår fast orden med handrörelser framför sig.

Wille säger att exempelvis amerikanska och brittiska flygvapnet genomför mycket noggranna utredningar när något gått fel och civila har dödats. På så sätt ökar precisionen och civila kan sparas.

– Saudierna vägrar utföra utredningar och då kommer det här bara fortsätta hända.

Hon uppger också att Saudiarabien fällt uppemot 50 000 flygbomber i Jemen och nu raggar nya kontrakt för att fylla på arsenalerna. Och även om det inte blir något generellt vapenembargo kan ändå uppmärksamheten leda till att länder som USA eller Storbritannien sätter press på Saudiarabien under affärsförhandlingar om att skona civila liv, säger Wille.

– Det som har hänt hittills är dålig pr.

Även Huthi

HRW anklagar också Huthisidan, bland annat för att hänsynslöst placera ut landminor.

– Vi har sett civila dödas och skadas av det. De skjuter också med raketvapen och granatkastare in i städer där de säger att motsidans soldater finns, men de här vapnen är så oprecisa att även civila dödas.

Ett annat problem är barnsoldater, som finns i alla stridande parter i Jemen.

– Man ser verkligen en hel generation bli förstörd av det här, säger Wille.