TT-Utrikes

Hemlagad rätt bakom dansk botulism

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Det var en hemmalagad rätt som låg bakom den allvarliga matförgiftning som drabbade elva personer i Danmark förra helgen, uppger danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, i ett pressutskick.(TT)

Det var en hemmalagad rätt som låg bakom den allvarliga matförgiftning som drabbade elva personer i Danmark förra helgen, uppger danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, i ett pressutskick.

Sex av de elva fick föras till sjukhus för intensivvård efter att ha insjuknat i botulism, en ovanlig sjukdom.

Botulism smittar inte mellan människor och kopplas ofta till korv. I Sverige har de flesta fallen i närtid haft med olika typer av fisk att göra.

De giftiga ämnena sprider sig till nervsystemet, vilket orsakar symtom som att muskler förlamas helt.

Enligt Fødevarestyrelsen finns ingen risk för att någon av de ingredienser i maträtten som kan ha orsakat förgiftningen ska finnas till försäljning ute i butikerna.

"Lyckligtvis finns det ingenting som tyder på att så är fallet", säger Fødevarestyrelsens beredskabschef Nikolas Hove i pressutskicket.