TT-Utrikes

Hånad schaman ställer upp i val i Malaysia

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Trots den omfattande sökoperationen efter Malaysia Airlines flight MH370, som försvann över Javasjön i mars 2014, har flygplanet inte hittats. Det hjälpte inte heller att "Schamanernas konung" - eller Ibrahim Mat Zin, som han egentligen heter - ryckte in.(TT)

Trots den omfattande sökoperationen efter Malaysia Airlines flight MH370, som försvann över Javasjön i mars 2014, har flygplanet inte hittats.

Det hjälpte inte heller att "Schamanernas konung" - eller Ibrahim Mat Zin, som han egentligen heter - ryckte in. Genom en serie ritualer hävdade han att han kunde försvaga de andar som han menade gömt undan planet. Till sin hjälp under ceremonierna använde han bland annat kokosnötter och en "magisk" matta.

Nu har 68-åringen bestämt sig för att ställa upp som kandidat i staden Ipoh till det kommande parlamentsvalet den 9 maj.

– Jag ställer upp för folkets sak. Jag kommer att hjälpa människor med finansiellt stöd från min lön om jag vinner, sade han då han meddelade sin kandidatur.

Hans chanser att vinna är dock sannolikt ännu mindre än hans utsikter att hitta MH370 - konkurrenten om parlamentsplatsen är biträdande premiärminister Zahid Hamidi, en av regeringens mäktigaste män.