TT-Utrikes

Hamnstrejk i Chile drabbar fruktexporten

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Det har blivit allt våldsammare i den månadslånga strejken i hamnen i Valparaíso i Chile. Protesterna spred sig även till andra hamnar längs Stillahavskusten under tisdagen, vilket ställer till det för landets fruktexport i början av sommarsäsongen.(TT)

Det har blivit allt våldsammare i den månadslånga strejken i hamnen i Valparaíso i Chile. Protesterna spred sig även till andra hamnar längs Stillahavskusten under tisdagen, vilket ställer till det för landets fruktexport i början av sommarsäsongen.

Hamnarbetare började strejka i mitten av november och kräver bonus, mer formella kontrakt och förbättrade arbetsförhållanden. Företrädare för arbetare och för arbetsgivarsidan har träffats flera gånger under den 32 dagar långa strejken men inte kommit överens.

– Landet förtjänar inte den här mängden våld över en oenighet som skulle ha hanterats snabbt. Det här kan påverka vår ekonomi, turism, vårt internationella rykte. Vi behöver en överenskommelse nu, säger lokalpolitikern Jorge Martínez.

    Lokaltidningen El Mercurio rapporterar att strejken gjort att fruktexporten från Valparaíso minskat med 95 procent jämfört med samma period förra året. Hamnen hanterar runt 55 procent av landets fruktexport.