TT-Utrikes

Fyra gripna efter aktivistmord

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Fyra personer har gripits för mordet på miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres i Honduras. En av de misstänkta är anställd vid ett elbolag som arbetar med en damm som Cáceres har kampanjat emot, uppger lokala medier. Cáceres sköts ihjäl i sitt hem i La Esperanza i torsdags.(TT)

Cáceres sköts ihjäl i sitt hem i La Esperanza i torsdags. Hon var känd för sitt arbete för ursprungsbefolkningens rättigheter, miljöfrågor och sociala frågor. Tusentals människor samlades vid hennes begravning.

Innan hon dödades hade hon sagt att hon hade hotats av elbolaget för att ha organiserat lokalt motstånd mot Agua Zarca-dammen.

– Familjen känner tvekan inför de här gripandena eftersom misstänkta ofta tas in och sedan släpps tre veckor senare, sade hennes bror Gustavo Cáceres.

De fyra greps misstänkta för inblandning i mordet och även för mordförsöket på en annan person som samtidigt sköts i hennes hus. Han överlevde attacken.

Cáceres familj och hennes grupp för ursprungsbefolkningens rättigheter COPINH har utfärdat ett gemensamt uttalande där de skriver att de inte är delaktiga i utredningen som ledde till gripandena och "inte kan säga om de var ett resultat av omfattande arbete, inte heller vet vi om det ligger planering bakom mordet".

I uttalandet uttrycker de också en vilja att människorättsorganisationen IACHR, som är ett självständigt organ i Organization of American States, bör få tillgång till Honduras utredning av fallet.