TT-Utrikes

Fritagen familj tillbaka på säker mark

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Kanadensaren Joshua Boyle och amerikanska Caitlan Coleman, då gravid i sjunde månaden, kidnappades av talibaner under en resa i Afghanistan 2012. Nu är de tillbaka på kanadensisk mark.(TT)

– Vi har kommit till det första riktiga hem som de här barnen någonsin upplevt, efter att de ägnat större delen av fredagen, hoppfullt frågande, om varje flygplats vi kom till var vårt nya hem, säger 34-årige Joshua Boyle till kanadensiska CBC News.

Familjen med två vuxna och tre små barn - en fyraårig och en tvåårig pojke och en fyramånadersflicka - fritogs i veckan under dramatiska förhållanden i Pakistan. Nu får de små barnen, som fötts i fångenskap, få se saker som en dörr och en toalett för första gången i livet, enligt Boyle.

– För några dagar sedan visste de här barnen inte vad en lampa var eller vad en dörr är, förutom att det är en metallgrej som låses framför ögonen för att göra dem till fångar. Nu ser de hus och mat, och presenter, allt det här. De har det väldigt bra, säger Boyle i en video som släppts av Pakistans armé, där Boyle även hyllar de soldater som fritog familjen.

Anklagade för barnamord

När de anlände till Kanada på lördagen anklagade 34-årige Joshua Boyle talibanerna för att ha våldtagit hans fru och för att ha mördat en flicka som barnet födde under fångenskapen.

"Vi tillbakavisar kraftigt dessa felaktiga och fabricerade påståenden", säger Zabiullah Mujahid, talesperson för talibanrörelsen.

Han påstår att barnet i stället avled på grund av sjukdom.

"Vi var i ett avlägset område utan tillgång till läkare och mediciner, vilket ledde till att barnet gick förlorat", hävdar Mujahid enligt nyhetsbyrån Reuters.

Svärfadern arg

Joshua Boyle berättar de under fångenskapen fått höra en mängd olika förklaringar till varför de kidnappades av talibannätverket Haqqani från byn de vistades i för nära fem år sedan.

Boyle har fått kritik av Caitlan Colemans pappa i USA, för att han befunnit sig med sin höggravida fru i talibankontrollerat område vid tiden för kidnappningen.

– Att ta sin gravida fru till en väldigt farlig plats är för mig samvetslöst, säger Boyles svärfar Jim Coleman till ABC News.

I ett kort tidigare äktenskap var Boyle gift med en nu frigiven Guantánamofånges syster, som är dotter till en, nu avliden, högt uppsatt person inom terrorgruppen al-Qaida. Både Kanada och USA har uppgett att varken Boyle eller Coleman misstänks för något brott.