TT-Utrikes

Invandringsfrågan förklaring till resultatet

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Valresultatet i Italien hänger ihop med motstånd mot invandring och det multikulturella samhället, enligt en expert. Svenska EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt säger att många italienare känner sig svikna av EU i flyktingfrågan.(TT)

När inget block får egen majoritet väntas Italien få en mitten-högerregering mellan Silvio Berlusconis Forza Italia, främlingsfientliga Lega och Fratelli d'Italia (Italiens bröder), ett parti på yttersta högerkanten, bedömer Anders Bergman, författare och expert på italiensk vänster- och högerextremism.

– Det intressanta är att Lega har blivit det största partiet i koalitionen och det kommer då att kunna ställa väldiga krav på Silvio Berlusconis parti vad gäller ministerposter.

Hårdare migrationspolitik

Om en mitten-högerregering bildas innebär det bland annat att skatterna kommer att sänkas och att en mycket hårdare migrationspolitik kommer att föras, enligt Bergman.

– Man kommer att utvisa en massa människor som har kommit till Italien. Det har kommit ungefär 600 000 människor till Italien via Nordafrika och Mellanöstern. Många av dem kommer att utvisas. Det kommer att följa samma utveckling som i Österrike och Ungern, säger Bergman.

Röstsiffrorna visar att Italien är ett land där människor är rädda för det multikulturella samhället, anser Bergman.

Flyktingmottagande förklaring

Anna Maria Corazza Bildt, svensk EU-parlamentariker för Moderaterna med italienska rötter, förklarar Legas och Femstjärnerörelsens framgångar med Italiens stora flyktingmottagande.

– Italienarna känner sig väldigt svikna, att Europa har vänt dem ryggen, och att euroområdesreglerna är som en tvångströja. Vi ser den här trenden med populister på frammarsch överallt i hela Europa. Skillnaden är att italienarna har större skäl att vara besvikna.

– Det finns ingen solidaritet med Italien om migranterna. Det finns mycket europeiska pengar som går till Sicilien för mottagning, men det finns ingen fördelning av flyktingar. Både de legala och de illegala migranterna fastnar i Italien, säger hon.

Femstjärnerörelsen har också fått många röster genom löften om medborgarlön, enligt Corazza Bildt.

– Om du är en arbetslös väljare som är 35 och fortfarande bor hos dina föräldrar, och blir lovad en inkomst på 1 600 euro i månaden, vad skulle du rösta på? säger hon.