TT-Utrikes

Exilledare anklagas för kunglig förolämpning

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ledaren för Kambodjas numera upplösta oppositionsparti, Sam Rainsy, riskerar återigen fängelse. Denna gång under en ny lag som gör det straffbart med upp till fem år i fängelse att förolämpa det kambodjanska kungahuset.(TT)

Ledaren för Kambodjas numera upplösta oppositionsparti, Sam Rainsy, riskerar återigen fängelse. Denna gång under en ny lag som gör det straffbart med upp till fem år i fängelse att förolämpa det kambodjanska kungahuset.

Sedan den nya lagen trädde i kraft i februari har tre personer åtalats och dömts för kommentarer de gjort på Facebook. Kommentarerna har enligt rätten varit förolämpande mot kung Norodom Sihamoni.

Rainsy har suttit i exil i Frankrike sedan slutet av 2016, efter att ha dömts till fängelse för bland annat förtal av det vietnamesiska folket. Hans namn blir det första tunga politiska som åtalas under den nya lagen.

Partiledaren ska i ett Facebookinlägg ha ifrågasatt ett brev från kung Sihamoni, där han uppmanar kambodjaner att rösta i det stundande parlamentsvalet den 29 juli. Rainsy ska ha kallat brevet för en "förfalskning" som han menar kan ha tvingats fram.