TT-Utrikes

EU-miljoner till gratis interrail

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Gratis för alla blir det inte - men drygt 100 miljoner kronor ska ändå räcka till att skicka ut mellan 20 000 och 30 000 europeiska 18-åringar på gratis interrail-semester, hoppas EU-kommissionen. "Det är viktigt att vi erbjuder alla unga möjligheten att bredda sina vyer genom att upptäcka andra länder.(TT)

Gratis för alla blir det inte - men drygt 100 miljoner kronor ska ändå räcka till att skicka ut mellan 20 000 och 30 000 europeiska 18-åringar på gratis interrail-semester, hoppas EU-kommissionen.

"Det är viktigt att vi erbjuder alla unga möjligheten att bredda sina vyer genom att upptäcka andra länder. Utbildning handlar inte bara om vad vi lär oss i klassrummen, utan vad vi upptäcker genom kultur och traditioner hos våra med-européer", säger EU:s kultur- och utbildningskommissionär Tibor Navracsics i ett uttalande, sedan EU-kommissionen på torsdagen beslutat lägga tolv miljoner euro på gratisresandet.

Systemet är tänkt att gälla för de unga EU-medborgare som fyller 18 år i år. En informationskampanj ska nu inledas, varpå resenärerna eventuellt kommer att väljas ut via någon form av tävling. I sommar hoppas EU-kommissionen att de första tåg-åkarna ska ge sig ut på spåret.