TT-Utrikes

EU och Kuba kramas - för demokratin?

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ett EU-avtal om samarbete och politisk dialog ska få fart på relationerna med Kuba och även främja demokratin. Fast kritikerna tvivlar.(TT)

Efter att nyligen ha godkänts av medlemsländerna skrevs avtalet under vid en ceremoni i Bryssel i morse där den kubanske utrikesministern Bruno Rodriguez Parrilla fanns på plats.

– Banden mellan Kuba och Europa är djupa och starka. Det är mycket naturligt för oss att stå nära Kuba i dessa dagar, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini på presskonferensen efteråt.

– Vi diskuterar allting som vänner, utan tabun, med en konstruktiv inställning och jag anser att det är rätt väg att gå, säger Mogherini.

Gynnar eliten?

Alla är dock inte förtjusta. Svenska människorättsgruppen Civil Right Defenders har länge kritiserat hemlighetsmakeriet kring avtalet och är inte nöjda med slutresultatet.

"Vår bild är att EU i avtalet med Kuba i stället bistår den åldrade revolutionära eliten att genomföra det generationsskifte vid makten som alla vet behövs", skrev CRD i en debattartikel i Dagens Nyheter i förra veckan.

Organisationen manar nu EU-parlamentets ledamöter att säga nej till avtalet när det landar på deras bord.

I rätt riktning?

Utrikesminister Margot Wallström (S) tycker dock att avtalet är vad som behövs.

– Det är ju ett avtal som handlar om den demokratiska utvecklingen, som handlar om handel och om det som vi menar måste till för att Kuba ska kunna bli ett demokratiskt land som rör sig i rätt riktning, säger Wallström i Bryssel.

– Jag tror att då är det den här typen av samarbete som måste till och att vi kan fortsätta att stöta på för att det ska hända något, särskilt vad gäller mänskliga rättigheter på Kuba, säger utrikesministern.