TT-Utrikes

EU håller ögonen på Ungern

TT-Utrikes Artikeln publicerades

EU-kommissionen kommer att hålla "ett väldigt noggrant öga" på utvecklingen i Ungern inom en rad områden, lovar förste vice ordförande Frans Timmermans.(TT)

Oron gäller flera områden, allt från den ungerska regeringens syn på EU-ledningen i Bryssel till behandlingen av asylsökande och tuffare regler för universitet och människorättsorganisationer.

– Lägger man ihop allting så är den totala situationen i Ungern något som väcker oro, sade Timmermans - som ändå väljer att ännu inte vidta några omedelbara åtgärder.

I stället heter det bland annat att kommissionen ska förbereda ett svar på den ungerska regeringens "Stoppa Bryssel"-konsultation, där landets invånare fått frågeformulär i brevlådorna om hur Ungern borde agera vad gäller till exempel asylfrågor där - som det heter i breven - "Bryssel vill tvinga Ungern att släppa in illegala invandrare".

Timmermans varnar för att flera av de ungerska fallen kommer att tas upp när kommissionen nästa gång, i slutet av april, diskuterar vilka eventuella överträdelseprocedurer som ska inledas mot olika medlemsländer.

Ett av orosmolnen är framtiden för det utlandsfinansierade universitetet CEU i Budapest. Ungerns utbildningsminister Laszlo Palkovics säger dock enligt nyhetsbyrån Reuters på onsdagen att CEU kommer att kunna fortsätta som tidigare, via ett licensavtal.