TT-Utrikes

Etiopiska politiker fängslade - efter sång

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En etiopisk domstol har dömt den framträdande dissidenten Bekele Gerba och tre andra oppositionsföreträdare till sex månaders fängelse, uppger deras advokat. Detta efter att de brustit ut i en protestsång under domstolsförhandlingar.(TT)

De fyra medlemmarna av oppositionspartiet OFC - som suttit i häkte sedan de greps i samband med regeringskritiska protester i slutet av 2015 - uttryckte sitt missnöje över att de fått avslag på begäran att kalla bland andra premiärminister Hailemariam Desalegn som vittne.

Ytterligare tre fångar som var närvarande i rättssalen har dömts till tre månaders fängelse för att de klappat under sången, som framfördes på torsdagen.

Trots att OFC-politikerna redan suttit fängslade i över två år kommer den tiden inte att räknas av mot deras straff, enligt advokat Ameha Mekonnen. De har ännu inte dömts för deltagandet i protesterna.

Bekele har blivit en förgrundsgestalt för människor från landets största etniska grupp, oromo, som inledde protesterna 2015 på grund av regeringsåtgärder som de befarade skulle beröva dem mark.