TT-Utrikes

EU: "Hot är ingen hjälp"

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Relationen mellan EU och Turkiet har varit skakig länge, men president Recep Tayyip Erdogan kommer nu med ovanligt hotfulla tongångar till sina motparter i Bryssel. - Hot är ingen hjälp, svarar Tyskland. - Lyssna noga.(TT)

– Lyssna noga. Om ni går längre kommer våra gränsgrindar att öppnas, säger Tayyip på en kvinnokonferens i Istanbul.

– Varken jag eller mitt folk påverkas av dessa utarmade hot. Det kvittar om ni alla godkänner resolutionen.

Han syftar på EU-parlamentets omröstning i veckan, där ledamöterna godkände ett tillfälligt stopp för Turkiets medlemsförhandlingar med EU. Skälet är Ankararegeringens "oproportionerliga" reaktion på det misslyckade kuppförsöket i juli.

Resolutionen är främst en markering, eftersom det är medlemsländerna som beslutar om förhandlingarna. Men den innebär alltså ytterligare en försämring i relationerna.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel försöker gjuta olja på vågorna.

– EU står fast vid sina åtaganden och håller sina åtaganden. Hot från olika parter är ingen hjälp, säger taleskvinnan Ulrike Demmer i Berlin.

EU-företrädare har samtidigt anklagats för att hålla igen med sin kritik mot Turkiet, på grund av den sköra gränsöverenskommelsen. Den innebär att Turkiet skärper sin gränsbevakning mot EU, för att stävja flyktingsmuggling, i utbyte mot en större satsning på vägen mot EU-medlemskap.

Men efter kuppförsöket har processen gått i stå, och Ankara-regimen visar allt större otålighet.