TT-Utrikes

Elever pressar politiker om vapenlagar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Amerikanska politiker pressas allt mer om hårdare vapenlagar efter skolskjutningen i Florida. President Donald Trump har träffat elever som överlevde skolskjutningen för att diskutera säkerheten i skolorna.(TT)

Elever som överlevde massakern i Florida i förra veckan protesterade i delstatens huvudstad Tallahassee under onsdagen. De samlades utanför delstatsparlamentet och höll upp skyltar med budskap som "Aldrig mer" och "Var vuxna, gör någonting".

Tusentals människor var på plats för att visa sitt stöd.

– Jag är här för att kräva en förändring från min regering. Att låta dessa offers liv bli tagna utan att något händer är att förråda vårt land, sade Lorenzo Prado, en av eleverna, när han talade.

17 dödades

Det var i onsdags som en 19-årig man, Nikolas Cruz, öppnade eld på gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas High School. Han hade tidigare varit elev vid skolan. Cruz dödade 17 personer och skadade många.

Utanför Vita huset i Washington samlades hundratals gymnasieelever. De ropade slagord mot vapenlobbyn National Rifle Association (NRA) och krävde att president Donald Trump agerar.

Även i flera andra städer, bland annat Minneapolis och Chicago, samlades elever för att protestera.

Träffade överlevande

Donald Trump träffade under dagen elever som överlevde skolskjutningen i Vita huset för att diskutera säkerheten i skolorna. Även föräldrar och lärare var med.

Vid mötet lovade Trump att vidta åtgärder för att förstärka bakgrundskontrollen av vapenköpare.

I tisdags öppnade presidenten för lite striktare vapenlagar. Han undertecknade en promemoria om att justitieministern ska ta fram hur ett förbud mot så kallade bump stocks kan se ut. Modifikationen fästs på vapen för att göra dem helautomatiska. "Bump stocks" användes av massmördaren Stephen Paddock under skjutningen i Las Vegas i oktober förra året.