TT-Utrikes

Vapnen ska tystna i jemenitisk hamnstad

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Fortsatta strider har överskuggat avtalet om eldupphör i staden al-Hudaydah, som har beskrivits som Jemens livlina. Men natten mot tisdagen inleds eldupphöret, bekräftar FN:s sändebud i landet.(TT)

Överenskommelsen mellan regeringen och Huthirebellerna - som nåddes i förra veckan efter dagar av överläggningar på svensk mark - har beskrivits som det mest positiva steget som tagits i Jemenkonflikten på flera år. Men landet, som har trasats sönder fullkomligt av kriget, har fortfarande lång väg kvar till fred, vilket bekräftades av helgens sammandrabbningar i staden al-Hudaydah.

Parternas avtal, som tillkännagavs på Johannesbergs slott i torsdags, slog fast att vapnen skulle tystna omedelbart i hamnstaden, som är mycket viktig för införseln av humanitärt bistånd i landet.

Sköts upp

Men under helgen har det rapporterats om flygräder och sammandrabbningar mellan rebellerna och den saudiskstödda regeringssidan. Företrädare för de stridande parterna meddelade då att eldupphöret skulle inledas först på tisdagen.

    Det fick FN-sändebudet Martin Griffiths att i söndags påminna parterna om vad de enats om och manade dem att omedelbart förverkliga sina skyldigheter i enlighet med texten i Stockholmsavtalet.

    Och nu meddelar FN-sändebudets stab att eldupphöret träder i kraft vid midnatt mellan måndagen och tisdagen.

    Fortsatta strider

    Två invånare i al-Hudaydah berättade tidigare under dagen över telefon för nyhetsbyrån AFP att de kunde höra sporadiska strider i olika delar av staden. Och Läkare utan gränser har uttryckt oro för det fortsatta våldet.

    "Arbetslag på marken fortsätter att behandla offer för skottlossning, bomber och flygräder" skrev organisationen på Twitter och manade alla stridande parter att undvika att civila eller kliniker drabbas av våld.