TT-Utrikes

Egypten sörjer offren för moskéattack

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Dagen efter massmordet i en moské i norra Sinai sörjer Egypten de över 300 offer vars liv släcktes av terroristerna. President al-Sisi lovade kort efter dådet vedergällning, och enligt militären har flygbombningar genomförts mot fordon och tillhåll med misstänkta kopplingar till jihadisterna.(TT)

Det var tiotals män med terrängbilar och raketgevär som låg bakom fredagens massmord på moskébesökare på norra Sinaihalvön några mil väster om provinshuvudstaden al-Arish. Attentatsmännen dödade 305 människor, varav 27 barn. 128 personer skadades. Angriparna var 25-30 till antalet och hade samma svarta flagga som bland andra IS använder sig av, säger åklagarmyndigheten. Terrorrörelsen har dock inte öppet tagit ansvar för dådet.

Vittnen har berättat att extremister tidigare uttalat hot mot befolkningen i området.

Massmordet inför fredagsbönen i moskén, där muslimska sufier brukade samlas, är ett av de dödligaste terrordåden i världen efter den 11 september 2001. Sufier betraktas som kättare av IS, som tidigare mördat både kristna kopter och sufier på Sinaihalvön.

Natten mot lördagen begravdes offren för terrorattacken otvättade i sina blodfläckade kläder i enlighet med en islamisk begravningssed för döda martyrer. President Abd al-Fattah al-Sisi utlyste redan på fredagen en tre dagar lång landssorg.

"Mörker vilar över byn"

Många av gudstjänstbesökarna i den sufiska moskén al-Ruda (al-Rawdah) i Bir al-Abd tillhörde en och samma klan, Jrir, som driver helgedomen. Enligt lokalinvånare var många offer arbetare vid en saltgruva i närheten.

– Det här är den största moskén i området. Det är huvudmoskén, där evenemang genförs, begravningar och giftermål, säger Ahmed Sweilam, vars kusin bor i byn, och tillägger.

– Nu vilar mörker över byn.

På ett sjukhus i Ismailia i närheten av Suezkanalen där de skadade vårdas samlades oroliga anhöriga på lördagen.

Attentatet är det dödligaste dådet i landet, även om man går tillbaka till 1990-talet. Angriparna lyckades också fly, uppenbarligen innan de hann konfronteras av polis eller militär. Det är oklart om militären lyckats oskadliggöra dem i efterhand i de flygräder som genomförts i områden.

– Var var armén? De håller ju till bara några kilometer bort. Den frågan får vi inget svar på, säger Muhammad Ali, som förlorade 18 personer ur sin släkt i dådet.

Sköt gudstjänstbesökare

Angriparna anlände i fyra terrängbilar medan hundratals personer deltog i gudstjänsten. De började skjuta utan urskiljning, säger imamen Muhammad Adb al-Fatah Zowraiq på telefon. Han själv klarade sig undan med småsår och blåmärken.

Terroristerna använde också sprängladdningar och blockerade utvägar med brinnande bilar enligt poliser som var på plats.

Skottlossningen började precis när imamen skulle inleda sin predikan, säger Abdullah Abd al-Nasr, 14 år, som besökte moskén med sin far. Folk försökte ta skydd bakom pelare eller vad som helst, säger han. Vid ett tillfälle skrek en av angriparna att barn kunde få lämna moskén. Då passade Abdullah på att fly. Likväl skadades han av splitter och en kula.

– Jag såg många människor på golvet, många döda, säger Abdullah, som liksom 40-talet andra personer vårdas på sjukhus i Ismailia vid Suezkanalen.

Inom den sufiska inriktningen av islam används mässande och poesi för att komma närmare Gud. Prominenta sufier porträtteras också. IS ser detta som kätteri. I rörelsens propaganda har det nyligen förekommit hot om att utplåna sufierna i Egypten. Miljontals egyptier bekänner sig till inriktningen.