TT-Utrikes

Duterte: Filippinier är inga slavar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Filippinier som vill hem från Kuwait ska erbjudas flyg hem inom 72 timmar, enligt president Rodrigo Duterte. Bakgrunden är att en filippinsk arbetare har hittats död i en frys i en övergiven lägenhet i Kuwait.(TT)

En känslosam Duterte visade bilder på den dödes kropp i direktsänd tv och vädjade till Gulfstaterna att behandla hans landsmän med respekt.

– Jag ber er, jag vädjar till alla araber, filippinier är ingens slavar någonstans, sade Duterte.

Presidenten meddelade att hans stopp för att skicka arbetare till Kuwait, som han annonserade i januari efter att flera filippinska arbetare avlidit, ska ligga kvar på obestämd tid. Han varnade för drastiska åtgärder för att förhindra fler dödsfall, men han specificerade inte vad det skulle innebära.

Kuwaits regering har inte gett någon kommentar, men meddelade i januari att en rättsprocess har inletts för att utreda fyra filippinska hemhjälpsanställdas död.

Enligt regeringen arbetar 250 000 filippinska medborgare i Kuwait, många som hembiträden. Totalt arbetar fler än två miljoner filippinier utomlands vilka tillsammans skickar mer än motsvarande 16 miljarder kronor till hemlandet.

De filippinier som vill återvända hem inom 72 timmar ska erbjudas hemresor med de nationella flygbolagen, säger Duterte. Han uttryckte återkommande ilska över uppgifter om övergrepp i Kuwait, där han påstår att underbetalda filippinier får utstå våldtäkter och svält.