TT-Utrikes

Fyra döda i Strasbourg - skytt inringad

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Minst två människor har dödats och minst elva har skadats allvarligt i skottlossningar i Strasbourg i Frankrike. Polisen känner till identiteten på skytten - som skadats i skottväxling med soldater - rapporterar AFP. En utredning om terrorbrott har öppnats. Mannen är ännu på fri fot.(TT)

Gärningsmannen ska vara inringad av polisen efter en intensiv polisjakt under kvällen, enligt Reuters källor. Två dödsoffer har bekräftats av myndigheterna, men flera medier rapporterar om fyra döda, bland annat Reuters som hänvisar till källor inom polisen.

Det var vid 20-tiden som skottlossning bröt ut på flera platser i närheten av en julmarknad på ett av stadens torg, Place Kléber.

En ensam gärningsman ska ha öppnat eld på gatan rue des Grandes-Arcades, där minst två personer ska ha träffats. Skytten ska sedan ha begett sig en bit bort och avfyrat ytterligare skott, enligt lokaltidningen l'Alsace. Den misstänkte skytten ska också ha skadats i skottväxling med soldater, enligt AFP.

  Frankrikes inrikesminister säger att den misstänkte gärningsmannen är känd av polisen för sina kriminella aktiviteter, rapporterar Reuters som också uppger att han är registrerad på en säkerhetslista, Fiche S. Där ingår cirka 26 000 personer, däribland omkring 10 000 radikaliserade islamister. Mannen, en 29-åring, ska vara född i Strasbourg och polisen ska ha spanat efter honom.

  EU-parlamentet stängdes

  Stora delar av stadens centrala delar har spärrats av och lokaltrafiken har stoppats.

  EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) befann sig i närheten när skottlossningen bröt ut.

  – Det dundrade in civilpolisbilar med blåljus, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C).

  EU-parlamentet stängdes som en försiktighetsåtgärd när uppgifterna om skjutningen blev kända.

  – Jag är i kväll värd för en julmiddag för liberalerna i industriutskottet och skulle dit. Jag hade varit hemma och bytt om, och tog sedan en promenad och fotade en del av de massiva juldekorationerna som är här. Så jag passerade den här platsen och fotade julgranen som är kanske 50 meter från skottplatsen.

  "Dundrade in civilpoliser"

  När Fredrick Federley gick mot restaurangen över en bro kom en polis och motade tillbaka honom.

  – Sedan dundrade det in civilpolisbilar med blåljus. Då förstod jag att något hade hänt. Jag hade samma rutin som jag hade i Bryssel och i Stockholm - man börjar meddela familj, man meddelar på Facebook och Twitter. Jag har också sett till att mina medarbetare är okej.

  Han berättar även att broar har spärrats av och att sirener tjuter.