TT-Utrikes

Detta händer om USA:s statsapparat stängs

TT-Utrikes Artikeln publicerades

På lördagen kan hundratusental offentliganställda i USA tvingas till ofrivillig permission. Det blir konsekvensen om USA knuffas utför budgetstupet och delar av statsapparaten stängs ned.(TT)

I kongressen förs intensiva förhandlingar för att kortfristigt finansiera federal verksamhet den kommande månaden, i avvaktan på en långsiktig uppgörelse. Om de inte kommer överens kan stora delar av USA:s statsapparat komma att stängas ned.

Vid tidigare nedstängningar har nationalparker och museer stängs, men den här gången planerar myndigheterna att hålla en del av dem öppna, säger Vita husets budgetchef Mick Mulvaney. Han tillägger att det kan hända att det inte finns någon som kan plocka upp skräpet.

Alla federalt finansierade myndigheter och verksamheter som inte anses samhällsviktiga stängs, och de anställda tvingas till ledighet utan lön.

Få lön retroaktivt

Vid tidigare påtvingade permitteringar har de anställda fått ut sin lön retroaktivt när en budgetuppgörelse väl har nåtts. Men för många hushåll kan det bli tufft om nedstängningen drar ut på tiden. Vid det två veckor långa stoppet 2013 var runt 800 000 federalt anställda permitterade utan lön. I år väntas runt 850 000 anställda drabbas enligt AFP.

För vanliga medborgare kan det innebära att de inte kan få ut ett nytt pass, en vapenlicens eller federala bidrag av olika slag.

Däremot kommer posten att delas ut, flygledare och poliser fortsätter jobba och skolor och sjukhus drivs vidare som vanligt.

Ingen sophämtning

Invånare i huvudstaden Washington riskerar att drabbas extra hårt eftersom stadens budget finansieras av kongressen. Till exempel tvingas sophämtare och gatustädare att sluta arbeta och bibliotek hålls stängda, enligt AFP.

President Donald Trump pressar på för att få demokraterna att gå med på ett republikanskt förslag till en tillfällig förlängning av budgeten. Han skriver i ett inlägg på Twitter att en nedstängning "blir förödande för vår militär...något som demokraterna bryr sig mycket lite om".

Men militären, liksom tull och gränsbevakning, tillhör de delar som anses samhällsviktiga och kommer fortfarande att vara i funktion - även om soldaterna eventuellt inte får ut sin lön under nedstängningen. Ett stort antal civilanställda i Pentagon kommer att stanna hemma.