TT-Utrikes

Dancila föreslås bli rumänsk premiärminister

TT-Utrikes Artikeln publicerades

De rumänska Socialdemokraterna (PSD) föreslår Europaparlamentarikern Viorica Dancila till posten som premiärminister, enligt partiföreträdare. PSD, som är Rumäniens regerande parti, ska ha fattat beslutet under ett styrelsemöte. - Vi röstade enhälligt för henne.(TT)

De rumänska Socialdemokraterna (PSD) föreslår Europaparlamentarikern Viorica Dancila till posten som premiärminister, enligt partiföreträdare. PSD, som är Rumäniens regerande parti, ska ha fattat beslutet under ett styrelsemöte.

– Vi röstade enhälligt för henne. Presidenten kan inte säga nej till kandidaturen, säger en anonym partitopp och lyfter särskilt fram Dancilas europeiska profil.

Dancila är en nära allierad till PSD-ledaren Liviu Dragnea. Dragnea har legat i fejd med Rumäniens tidigare premärminister Mihai Tudose, som avgick i måndags eftersom han inte ansåg sig ha stöd av sitt parti. Själv är Dragnea dömd för röstfusk, vilket gör att han inte kan bli regeringschef.

I juni i fjol avgick Tudoses föregångare Sorin Grindeanu sedan han förlorat en misstroendeomröstning från parlamentsledamöter i PSD.