TT-Utrikes

Cyklonen Debbie drar vidare och försvagas

TT-Utrikes Artikeln publicerades

"Monstercyklonen" Debbie har nu dragit in över Australiens östkust. Träd har dragits upp med rötterna, tiotusentals människor är utan el och 30 000 har evakuerats. Ändå har vindarna försvagats.(TT)

Katastroflarm utlöstes när cyklonen Debbie drog in över Australiens nordöstra hörn tidigt under morgonen svensk tid (eftermiddag lokal tid).

30 000 hushåll rapporteras vara utan el runt Mackay och Airlie Beach i delstaten Queensland.

Vindar på upp till 75 meter i sekunden har uppmätts och upp till 500 millimeter regn väntas. Alla uppmanas att hålla sig lugna - och inomhus.

"Våga dig inte utomhus om du befinner dig i cyklonens öga, väldigt farliga vindar kan komma från olika håll när som helst", uppmanas befolkningen av Bureau of Meteorology.

En rädsla fanns att cyklonen när den drog in mot land tillsammans med tidvatten skulle leda till översvämningar, men det har inte skett rapporterar AFP. Istället har vindarna mojnat något efter att stormens öga rört sig in över land.

Efter att under natten ha uppgraderats till en fyra på den 5-gradiga cyklon-skalan, har vindarna nu mojnat något och Debbie har graderats ner till en 3,

Taken lyfter

Starka vindar och kraftigt regn drog redan i natt in över kusten och turister har tagit skydd på vandrarhem i kustsamhällen nära Stora barriärrevet. Särskilt drabbat var skärgården Whitsundays utanför Queenslands kust.

– Det kände som om vi var under ett godståg under större delen av natten, med vinden som mullrade förbi och fick byggnaderna att skaka, säger turisten Cameron Berkman på ön Hayman Island till ABC.

En anställd på ett hotell på ön Hamilton i Whitsundays vittnade också till tv-kanalen om den öronbedövande vinden.

– Det låter precis som det kommer ett godståg, från höger och från vänster. Och träden är helt vilda.

Airlie Beach är knytpunkten för resor vidare ut till Whitsundays. "Träd faller i Airlie Beach och det finns rapporter om fönster som går sönder och tak som rasar in", twittrar delstatspolitikern Mark Ryan.

"Tuff dag väntar"

Polisen sade under morgonen, lokal tid, i tv att det i nuläget är för farligt att åka ut på larm. Och myndigheterna sade att för dem som inte evakuerat är det nu för sent och alla uppmanades att stanna inomhus.

Myndigheterna har förberett sig på översvämningar och förödelse och öppnat cykloncenter i bland annat den populära turiststaden Townsville. Mat och drivmedel har lagrats och armén är redo att rycka ut för att hjälpa människor när cyklonen dragit förbi.

– Vi har en tuff dag framför oss, sade delstatens ledare Annastacia Palaszczuk under morgonen lokal tid, enligt AFP.

– Alla har tagit skydd, tillade hon.

Inställda flyg

Över 100 skolor håller stängt och även lokala hamnar som Mackay, Abbot Point och Hay Point. I Townsville har flygplatsen stängt och flybolag som Qantas, Jetstar, Rex och Virgin Australia har ställt in flera flighter till och från regionen.

Stormen väntas vara den mest förödande sedan cyklonen Yasi som drog in över samma område 2011, vilket ledde till omfattande förödelse.