TT-Utrikes

Cohen: Trump beordrade utbetalningar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA:s president Donald Trump fattade personligen beslut om utbetalningarna till två kvinnor för att undvika en sexskandal inför valet 2016 - och kände till att detta inte var enligt reglerna. Det säger Trumps före detta advokat Michael Cohen i en intervju med ABC News.(TT)

– Först och främst, ingenting i Trump Organization (Donald Trumps bolag) gjordes utan att gå via Trump. Han beordrade mig att genomföra betalningarna. Han såg till att jag blev inblandad i det här, säger Cohen.

Trump har förnekat att han haft något förhållande med kvinnorna, sagt att han inte har uppmanat Cohen att bryta mot lagen och att advokaten ljuger.

"Han är advokat och borde känna till lagarna", twittrar Trump och tillade att en advokat har ett stort ansvar.

"Inte sanningen"

Samtidigt betalades 150 000 respektive 130 000 dollar ut till de båda kvinnorna, och Michael Cohen säger att Trump var väldigt orolig över att kontakterna med dem kunde påverka hans möjligheter att bli vald till president.

Cohen går i sin tur också hårt åt presidenten under intervjun med ABC News.

– Han (Trump) känner till sanningen. Jag känner till sanningen. Och alla andra känner till sanningen.

– Och det här är sanningen: människor i USA, och i världen, tror inte på det han säger. Den mannen säger inte sanningen och det är sorgligt att jag ska behöva ta ansvar för hans smutsiga gärningar, fortsätter Cohen.

"Inte förtjänar"

Han fick även frågan om han tror att Trump är ärlig gällande Rysslands eventuella påverkan på presidentvalet i USA. Cohen svarade kort "nej", men ville inte kommentera saken vidare.

Cohen dömdes tidigare i veckan till tre års fängelse, bland annat för utbetalningarna.

– Jag gav lojalitet till någon som sanningsenligt inte förtjänar lojalitet, säger han.