TT-Utrikes

Zumas lyxrenovering kan granskas på nytt

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Sydafrikas författningsdomstol ska avgöra om parlamentet ska tvingas inleda en granskning som kan leda till en riksrättsprocess mot president Jacob Zuma.(TT)

Oppositionspartier har lämnat in en anmälan om att parlamentet ska tvingas utreda om Zumas agerande i fallet med lyxrenoveringen av hans privata bostad bör leda till riksrätt. Domstolen höll förhandling om ärendet i september, men har dröjt med sitt utslag. Nu är det utlovat till fredagen, rapporterar medier och oppositionspartier i landet.

Zuma använde för några år sedan offentliga medel för att renovera sitt privata residens Nkandla i Kvazulu-Natal. Redan förra året slog författningsdomstolen fast att presidenten måste återbetala en del av de runt 246 miljoner rand (cirka 150 miljoner kronor) som lyxrenoveringen kostade. Zuma har sedan dess återbetalat runt 7,8 miljoner rand.

Den 75-årige ANC-veteranen är föremål för en rad korruptionsanklagelser och kritiker kräver att han ska avgå före nästa presidentval, som ska hållas 2019. En riksrättsprocess skulle kunna öka pressen på honom att avgå.

Zumas ställning försvagades något när han i förra veckan ersattes på posten som ledare för regeringspartiet ANC av Cyril Ramaphosa. Men Zumas anhängare håller fortfarande nyckelposter i partiet och han har överlevt flera förtroendeomröstningar i parlamentet.