TT-Utrikes

Beslut om Xi Jinpings livstidsmandat dröjer

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Det finns ännu inga uppgifter om huruvida Nationella folkkongressen i Kina har beslutat att president Xi Jinping ska få ett livstidsmandat, som det enväldiga kommunistpartiet har föreslagit. Men det finns heller inga tecken på att förslaget inte kommer att antas.(TT)

Det finns ännu inga uppgifter om huruvida Nationella folkkongressen i Kina har beslutat att president Xi Jinping ska få ett livstidsmandat, som det enväldiga kommunistpartiet har föreslagit. Men det finns heller inga tecken på att förslaget inte kommer att antas. När det presenterades i Folkets stora sal på måndagen möttes det av entusiastiska applåder, enligt nyhetsbyrån AFP.

Kinas regering skriver på sin engelskspråkiga sajt att tisdagens sammanträden bland annat kommer att handla om regeringens ekonomiska mål för det kommande året.

Nationella folkkongressen, i praktiken Kinas parlament som saknar reell makt, väntas ta bort gränsen på högst två mandatperioder för presidenter och vicepresidenter, samt skriva in Xi Jinpings namn i konstitutionen. Regeländringen kommer att göra Xi till landets mäktigaste ledare sedan Mao Zedong som styrde landet från kommunisternas seger i inbördeskriget 1949 fram till sin död 1976.