TT-Utrikes

Benådning rör upp känslor i Peru

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Mer än 5 000 människor samlades i Perus huvudstad Lima i protest mot president Pedro Pablo Kuczynskis beslut att benåda landets auktoritäre exledare Alberto Fujimori. Människor gick ut på gatorna i den största demonstrationen sedan beslutet tillkännagavs den 24 december.(TT)

Människor gick ut på gatorna i den största demonstrationen sedan beslutet tillkännagavs den 24 december.

– Benådningen är förräderi, säger Rosa María Vidal, 47, som deltar i protesten.

Hon säger att många röstade på Kuczynski i presidentvalet 2016 för att hålla Fujimoris dotter Keiko, som var hans motkandidat, borta från makten, "och se hur han återbetalar oss".

Kuczynski motiverade sitt beslut med 79-årige Fujimoris sviktande hälsa - men det är enligt kritikerna en eftergift för att politiska motståndare räddat Kuczynski från att avsättas av kongressen i en omröstning dagarna före.

Demonstranter på gatorna i Lima bar på skyltar med texten "Rättvisa är inte förhandlingsbart", och kräver att Kuczynski, som lovade att inte benåda Fujimori under förra årets valkampanj, ska avgå.

Många i Peru har sett Fujimori som en korrupt diktator medan andra hävdar att det var han som ledde landet ur en ekonomisk kris under sin tid som president, 1990-2000.

En grupp människorättsexperter vid FN sågar Kuczynskis beslut att benåda Fujimori.

"Vi är förfärade över beslutet. Det är ett slag i ansiktet på offren", skriver de i ett uttalande, där beslutet beskrivs som politiskt motiverat och som ett stort bakslag för det peruanska rättssystemet.