TT-Utrikes

Belgisk minister vill ge Puigdemont asyl

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Belgien skulle kunna erbjuda asyl åt Kataloniens avsatte regionpresident Carles Puigdemont. Det föreslår Belgiens invandringsminister Theo Francken, som genast får kritik från regeringskollegor.(TT)

Belgien skulle kunna erbjuda asyl åt Kataloniens avsatte regionpresident Carles Puigdemont. Det föreslår Belgiens invandringsminister Theo Francken, som genast får kritik från regeringskollegor.

Puigdemont har avsatts av Spaniens regering och riskerar dessutom åtal för att ha utropat regionen som en självständig stat.

Francken, som tillhör det flamländska separatistpartiet NVA, skriver på Twitter att det inte är otänkbart att Puigdemont skulle kunna få asyl i hans land. "Med tanke på Madrids förtryck och det fängelsestraff som nämns, är det frågan om han fortfarande har chans till en rättvis rättegång", skriver Francken.

En talesman för det spanska regeringspartiet PP kommenterar att Francken kommer med "allvarliga anklagelser mot det spanska rättssystemet" som "bör korrigeras omedelbart".

Belgiens premiärminister Charles Michel säger att en asylansökan från Puigdemont inte finns på dagordningen och att han bett Francken att inte "hälla bränsle på brasan".