TT-Utrikes

Bannon hyllar populismen i Italien

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Att främlingsfientlighet och populism varit drivande teman inför valet i Italien gör Steve Bannon varm om hjärtat. President Donald Trumps forne chefsstrateg är på plats och hyllar det italienska exemplet.(TT)

Bannon var ordförande för Trumps presidentvalskampanj 2016 och den främste arkitekten bakom det populistiska budskapet som gav nycklarna till Vita huset - och honom själv den strategiska topposten bredvid världens mäktigaste man.

Men i augusti 2017 fick han sparken. Bannon återvände då till den högerpopulistiska nyhetssajten Breitbart News, som han tidigare varit chef för. Fast i januari tvingades han bort även därifrån.

Nu är han på turné i Europa med syfte att främja en bred populiströrelse på den gamla kontinenten.

Gått längre

På tisdag ska han hålla ett tal i ämnet i Schweiz, rapporterar The New York Times som återger vad Bannon sade i en intervju på fredagen:

– Det italienska folket har gått längre på kortare tid än var britterna gjorde med brexit och amerikanerna med Trump. Italien är ledaren.

Bannon berättar att han är i landet för att lära sig. Han anser att det italienska valet "är urtypen för allt, det är ren populism".

Den yttre högern har flyttat fram sina positioner i val i USA och Europa, vilket påverkat debatten inom det politiska etablissemanget. Men i Italien, fascismens födelseplats, dominerar denna höger redan politiken, ett faktum som utkristalliserats i valkampanjen, konstaterar The New York Times.

Mer extremt

– Ungdomsarbetslöshet, utbredd ekonomisk vanmakt och rädsla för immigranter är grogrunden för mer extrem politik i Italien, säger Stefano Stefanini, tidigare italiensk Natoambassadör, numera konsult i Bryssel, till tidningen.

I ett land med stark populism, söndervittrad vänster och högernationalistiska antimigrationskampanjer säger sig Steve Bannon ha en "slutgiltig dröm":

Att populistiska Femstjärnerörelsen och Silvio Berlusconis högerkoalition - med partierna Forza Italia, Lega (tidigare Lega Nord) och Italiens bröder - slår ihop sina påsar och tar över landet.