TT-Utrikes

Badare räddades av drönarlivvakt

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Två australiska pojkar har räddats med hjälp av en drönare till havs, det är första gången som tekniken används. Den flygande livräddaren kunde hissa ner en räddningsanordning till de två tonåringarna som hade hamnat i grov sjö när de badade vid Lennox Head i New South Wales, nära gränsen till Queensland.(TT)

Två australiska pojkar har räddats med hjälp av en drönare till havs, det är första gången som tekniken används. Den flygande livräddaren kunde hissa ner en räddningsanordning till de två tonåringarna som hade hamnat i grov sjö när de badade vid Lennox Head i New South Wales, nära gränsen till Queensland.

– Jag kunde starta den, flyga den till platsen och släppa livbojen på ungefär en till två minuter. Normalt skulle det ha tagit en livvakt ytterligare några minuter för att nå ut till personerna, säger livräddaren Jai Sheridan till tidningen Gold Coast Bulletin.

Australien är ett föregångarland vad gäller att använda ny teknik vid vattensäkerhet. Drönare testas på stränder runt om i landet.

Förutom att de snabbt kan upptäcka simmare i nöd och starta en livräddningsinsats används drönarna i Australien för att upptäcka exempelvis hajar och farliga maneter under vattenytan.