TT-Utrikes

Andra livstidsdom mot kidnappad vietnames

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den vietnamesiske tidigare olje- och byggbolagschefen Trinh Xuan Thanh, som tros ha kidnappats i Berlin i somras, har fått en andra livstidsdom för förskingring, enligt statliga vietnamesiska medier.(TT)

Den vietnamesiske tidigare olje- och byggbolagschefen Trinh Xuan Thanh, som tros ha kidnappats i Berlin i somras, har fått en andra livstidsdom för förskingring, enligt statliga vietnamesiska medier.

Fallet fick stor uppmärksamhet i somras, då Tyskland anklagade den vietnamesiska säkerhetstjänsten för att ha kidnappat Trinh Xuan Thanh i den tyska huvudstaden. Vittnen såg då hur den asylsökande tidigare affärsmannen brottades ned av beväpnade agenter i Tiergarten i Berlin och fördes bort i en tjeckiskregistrerad bil. Kort därpå dök han upp i vietnamesisk tv, där han påstod att han rest tillbaka frivilligt.

Trinh Xuan Thanh dömdes redan för två veckor sedan till ett första livstidsstraff för att ha misskött den statliga byggkoncernen som han tidigare var chef för. Sedan bortförandet i somras har relationerna mellan Tyskland och Vietnam försämrats kraftigt.